+420 730 513 348 | kladno@klinikamd.cz | Jsme smluvním zdravotnickým zařízením VZP, ČPZP, ZPMVČR, OZP, RBPZP

Jak cvičí vrcholoví sportovci?

Jak cvičí vrcholoví sportovci?

Mgr. Simona Kubová, Ph.D., Cert. MDT
Sport pro mnoho našich pacientů není jen aktivní formou odpočinku, ale koníčkem, který berou vážně. Naše fyzioterapeutka Mgr. Simona Kubová, Ph.D., Cert. MDT, proto sepsala vhled, jak se inspirovat cvičením vrcholových sportovců.

Vrcholoví sportovci se samozřejmě věnují svému "hlavnímu" sportu, ale téměř vždy ho doplňují tréninkem v posilovně, který může mít řadu forem. Podstatou je totiž budovat celkovou kondici a sílu s podporou i méně důležitých svalů. Může jít tedy o silové tréninky, tréninky maximální nebo dynamické síly, tréninky zaměřené na hlavní svalovou sestavu či méně důležitých svalů, ale také trénink kardiovaskulární (běh, kolo, airbike).

Vrcholoví sportovci trénují 20 - 40 hodin týdně, proto je nezbytné věnovat dostatek času jak kompenzačnímu cvičení (nejčastěji ve spolupráci s fyzioterapeutem), tak regeneraci a odpočinku. Relaxace je nejčastěji ve formě masáží, lymfodrenáží, vířivek nebo saun. Na odpočinek a kompenzaci nezapomínejte ani vy, ať už je pro vás sport koníčkem nebo čistou zábavou.

Samostatné a neméně důležité téma je pak práce na psychické odolnosti. Vrcholový sport znamená stres - na nejvyšší úrovni musíte předvést maximální výkon v daný den, v danou hodinu a při tom na sportovce hledí až 100 000 diváků. Někteří sportovci nutně potřebují trénink zvládání těchto situací. Mezi nejčastější metody nácviku mentální odolnosti patří trénink se sportovním psychologem ve formě zklidnění, lokalizovaného dýchání, nebo udržení maximální koncentrace.